Tegoeden Samir A. geblokkeerd

Rob (R@b)
Minister Maxime Verhagen heeft de financiële tegoeden bevroren van de wegens het beramen van terroristische aanslagen veroordeelde Samir A., Mohammed C. en Soumaya S. De drie zullen ook worden voorgedragen voor plaatsing op de EU-terrorismelijst.

''Dat is belangrijk om te voorkomen dat dergelijke personen aan geld kunnen komen om weer terroristische plannen uit te voeren,'' aldus de CDA-bewindsman. ''Het is een goede manier om de samenleving tegen aanslagen te beschermen.'' De maatregel betekent dat de drie niet vrij kunnen beschikken over hun geld. Wel kunnen ze toestemming vragen om periodiek geld op te nemen voor de kosten van hun dagelijks levensonderhoud.

De drie radicale moslims werden in december 2006 in de zogeheten Piranha-zaak veroordeeld wegens het beramen van een terroristische aanslag in of bij het AIVD-gebouw in Leidschendam en van het beramen van moorden op Nederlandse politici. Samir A. kreeg toen 8 jaar cel opgelegd, Mohammed C. 4 jaar en Soumaya S. 3 jaar. Samir A. kreeg dit jaar nog eens 4 jaar extra cel wegens een oude zaak.