Gescheiden mensen duur voor gezondheidszorg

Redactie
Icoon Gezondheid Gescheiden mensen zijn het duurst voor de gezondheidszorg. De kosten voor hun zorg liggen naar schatting 48 procent boven het nationale gemiddelde van de kosten voor de zorg per inwoner. Mensen met een hbo- of universitaire opleiding kosten 11 procent minder dan het gemiddelde.

Die schatting maken het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van hun onderzoek 'Sociale verschillen in zorggebruik en zorgkosten in Nederland in 2003', dat zij vandaag hebben gepubliceerd.

Niet alleen gescheidenen, ook weduwnaars en weduwes zijn relatief duur voor de gezondheidszorg. Hun kosten liggen 31 procent boven het landelijk gemiddelde. Voor mensen met alleen basisonderwijs liggen de kosten naar schatting 21 procent boven het landelijk niveau.

Ook mensen uit andere landen zijn duurder uit: 15 procent. Het doet er niet toe of zij uit westerse landen als België en de Verenigde Staten of uit Marokko en Turkije komen. Wel blijken niet-westerse allochtonen vaker op bezoek te gaan bij de huisarts, de maatschappelijk werker en de ambulante geestelijke gezondheidszorg.

De sociaal-economische positie en de samenlevingsvorm waren vooral van invloed op het gebruik van de geestelijke gezondheidszorg, het maatschappelijk werk, de wijkverpleging en de gezinszorg. In mindere mate was er een verband met bezoeken aan de huisarts, overnachtingen in een ziekenhuis en het gebruik van medicijnen op recept.