Vervolging zaak-Holloway ten einde

Redactie
Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) op Aruba heeft de zaak tegen de verdachten in de zaak van de verdwenen Natalee Holloway gesloten wegens gebrek aan bewijs. Dat meldde een woordvoerder van het OM vanmiddag.

Justitie heeft de drie verdachten, Joran van der Sloot en de broers Deepak en Satish K. op de hoogte gebracht. De advocaat van de ouders van de Amerikaanse tiener zijn per fax geïnformeerd.

De drie verdachten werden in november weer aangehouden omdat er nieuw bewijs was gevonden door het team van Nederlandse rechercheurs dat eerder dit jaar op Aruba was. De rechter vond dat zelfs zwaarwegend genoeg om Joran van der Sloot die in Arnhem woont, uit te leveren aan Aruba.

Bij confrontatie met het materiaal op Aruba, bleven de drie echter tot teleurstelling van de aanklagers zwijgen. De rechter vond toen geen reden meer om hen langer vast te houden en liet ze vrij. In de beroepszaak tegen de vrijlating gaf het gerechtshof al aan dat het strafdossier verder onvoldoende bewijzen bevatte dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf omkwam. De verdachten werden daarvan beschuldigd. Ook voor een eventueel zedendelict is er te weinig bewijs. Een belangrijk obstakel voor reconstructie vormt volgens het OM het feit dat haar lichaam nooit is gevonden.

Justitie meent dat zij met het onderzoek 'tot de bodem van het strafvorderlijk instrumentarium' is gegaan en alles in het werk heeft gesteld om de verdwijning van de Amerikaanse tiener op te lossen. ''Het Openbaar Ministerie realiseert zich zeer wel dat het voor de ouders van Natalee Holloway onvoorstelbaar zwaar is dat zij hun dochter hebben verloren.''