Moeder 'behekste baby' krijgt acht jaar cel

Redactie
Icoon JustitieDe moeder van de 'behekste baby' Mehak heeft vandaag een gevangenisstraf van acht jaar gekregen voor de moord op haar dochtertje. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten.

De vader van het anderhalf jaar oude meisje, dat begin vorig jaar overleed door stelselmatige mishandelingen, kreeg een gevangenisstraf van zes jaar. De tante van Mehak, die door het Openbaar Ministerie (OM) als het brein achter de mishandelingen wordt gezien, moet drie jaar en negen maanden achter de tralies. De officier van justitie had twintig jaar geëist tegen de Indiase vrouw.

De ouders van Mehak verhuisden in 2004 van India naar Den Haag, om daar voor hun oom en tante te werken. Het meisje was volgens de dictatoriale tante behekst. Ze gaf de ouders veelvuldig de opdracht om Mehak te slaan, om zo de geesten te verdrijven. Na haar dood constateerden de artsen vijftien ribbreuken en inwendige bloedingen bij het kind. "Mehak is door haar ouders volkomen in de steek gelaten", vond de rechter.

Het OM hield de Indiase vrouw en haar man verantwoordelijk voor het medeplegen van moord. "Ze was het brein achter de mishandelingen", aldus de officier. De rechtbank oordeelde dat de tante haar familieleden inderdaad onder druk zette, maar houdt de vrouw niet verantwoordelijk voor de dood van Mehak. Ook haar man hoorde met twee jaar en drie maanden een aanzienlijk lagere straf dan de eis van het OM. Die bedroeg dertien jaar.

De vijfde verdachte in deze zaak, de huishoudster van de familie, moet drie jaar achter de tralies. Zij zou indirect betrokken zijn geweest bij de mishandelingen van Mehak.

De rechtbank zei geen volledig beeld van de feiten en achtergronden van de zaak te hebben, mede door de vele leugens van alle betrokkenen. Uit alles bleek volgens de rechter echter wel dat Mehak "geen schijn van kans" had. "Wat dit weerloze meisje is aangedaan, is niet in een strafeis uit te drukken", aldus de rechter.