'Dode' Roemeen kan paspoort niet verlengen

Monique Verlind (DJMO)
Icoon ShockingEen 61-jarige Roemeen kreeg een behoorlijke schok te verwerken toen hij vorige week zijn identiteitsbewijs wilde verlengen. Gheorge Stirbu ging naar het gemeentehuis in Timisoara waar hij bij wijze van antwoord op zijn verzoek zijn eigen overlijdensakte te zien kreeg.

Hij kreeg te lezen dat hij op 3 maart 1999 overleden was als gevolg van ademhalingsproblemen en later die maand begraven was. "Ik kon het niet geloven. Hoe kan iemand die helemaal leeft dood worden verklaard?". Stirbu verklaarde dat hij ten tijde van zijn overlijden niet eens ziek was geweest.

De dochter van Stirbu zei dat de schok haar vader fataal had kunnen worden: "Eerst lachte ik omdat ik dacht dat het een grap was, maar toen realiseerde ik me hoe ernstig dit is. Hij had een hartaanval kunnen krijgen. Hij kon dagen niet slapen nadat hij het nieuws van zijn overlijden had vernomen "

Om aan te kunnen tonen dat hij wel degelijk in leven is, heeft Stirbu nu papieren verzameld. Vasile Tarciatu van de dienst die identiteitsbewijzen uitgeeft reageerde: "We hebben wel eerder fouten gemaakt."