Nederlanders grootverbruikers water

Peter (pberends)
Icoon AlgemeenUit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat Nederlanders grootverbruikers van water zijn. Wereldwijd staat Nederland op de derde plaats.

Niet alleen is gekeken naar hoeveel de gemiddelde Nederlander dagelijks gebruikt om te drinken, douchen, wassen en om het toilet door te spoelen, wat 100 liter per dag kost, maar ook is er onderzocht hoeveel water het kost om de grondstoffen en gebruiksgoederen die we consumeren te maken. In totaal jagen Nederlanders er 3.400 liter water per dag per persoon doorheen.

Op basis van het onderzoek stelde het WNF een top vijf samen van producten die het meest aan water kosten om te maken. Op één staat de t-shirt, wat 2.700 liter water kost om van katoenzaadje tot shirt te komen. Voor het maken van een pure reep chocolade wordt 2.400 liter gebruikt. Voor een onsje rundvlees gaat 1.500 liter water over de toonbank.

Een kopje koffie produceren kost iets meer dan de 0,15 liter die in het kopje zelf gaat: 140 liter. Een kale boterham kost 40 liter aan water. WNF: "Heel veel levensmiddelen en grondstoffen bevatten zelf nauwelijks water, maar verbruiken veel water tijdens de groei en het productieproces."

80 procent van het Nederlandse waterverbruik vindt daarom plaats buiten onze landsgrenzen. Nederland is daarmee in absolute en relatieve zin grootgebruiker. De belangrijkste reden daarvoor is dat Nederland door het kleine oppervlak veel grondstoffen en landbouwproducten importeert.

"Maar, zelfs als dat aspect wordt meegewogen, scoort Nederland nog erg hoog", aldus het WNF. Per hoofd van de bevolking gebruiken Nederlanders veel producten die komen van 'dorstige' gewassen zoals koffie, katoen en cacao.

Subheader
Nederlanders houden van nat