Chávez verbreekt banden met Colombia

Frutsel
Icoon BuitenlandsNa een fikse ruzie met zijn Colombiaanse ambtgenoot Alvaro Uribe, heeft President Hugo Chávez van Venezuela alle diplomatieke banden met buurland Colombia verbroken.

De ruzie was vorige week ontstaan nadat Uribe een onderhandelingspoging van Chávez met de rebellenbeweging FARC afbrak."Zolang Uribe de president van Colombia is, wil ik niets meer met hem of zijn regering te maken hebben", aldus Chávez op een politieke bijeenkomst in Venezuela. Chávez haalde dinsdag al de Venezolaanse ambassadeur terug uit Colombia en noemde Uribe een pro-Amerikaanse pion van de Verenigde Staten.

De Venezolaanse president had zich eenzijdig opgeworpen als bemiddelaar tussen de FARC en de Colombiaanse regering. De rebellenbeweging had daarna ook aangegeven alleen met Chávez te willen praten. Het doel van de gesprekken was het uitwisselen van gevangenen tussen de rebellen en de regering.

Al langer klaagde Chávez dat Uribe zijn contacten met de guerrillaleiders saboteerde. Voor Uribe was de maat vol toen bleek dat Chávez, achter zijn rug om en tegen alle afspraken in, gesprekken had gevoerd met de bevelhebber van het Colombiaanse leger. Daarna greep Uribe dus in en verbood Chávez verder te onderhandelen.

De Colombiaanse president gaf aan dat Chávez helemaal niet geďnteresseerd zou zijn in vrede in Colombia. Hij noemde Chávez dan ook een "expansionist" die extreemlinkse regeringen wil vestigen in heel Zuid-Amerika.

Het lijkt wel of Chávez het langzamerhand met iedereen aan de stok krijgt. Normaliter krijgt President Bush er van langs, maar onlangs werd ook de Spaanse koning beledigd. In augustus van dit jaar kwamen er berichten in de Nederlandse media terecht dat Venezuela aanspraak wilde maken op de Antillen. Ook de Wereldbank en het IMF waren volgens Chávez kapitalistische Westerse uitbuiters.

In september uitte een Colombiaanse minister nog felle kritiek op de Europese steun aan de FARC. Volgens hem zijn er nog diverse groeperingen in Europa die de rebellen van de FARC als democratische vrijheidsstrijders zien. De FARC kwam in Nederland volop in het nieuws toen bleek dat er een Nederlandse studente, Tanja Nijmeyer, actief was binnen FARC.

Ook het Fok!Forum kletst over de uitlatingen van Chávez