'Cyberspionage bedreigt staatsveiligheid'

Redactie
Icoon AlgemeenSpionage via internet is het grootste gevaar dat de internationale gemeenschap in 2008 bedreigt. Dit zeggen experts in het jaarrapport over cybercriminaliteit van antivirusbedrijf McAfee. Hieraan werkten ook de NAVO, de Amerikaanse federale recherche FBI en andere deskundigen mee.

Volgens het rapport zijn overheden en daaraan gelieerde groeperingen zowel plegers als slachtoffers van cyberspionage. Op dit moment zouden 120 landen spioneren via internet. Een groot aantal van de 'aanvallen' is afkomstig uit China, dat ook openbaar toegeeft dat het zich hier actief mee bezighoudt.

Het doelwit van de aanvallen zijn vaak infrastructurele systemen, zoals elektriciteitsnetten, systemen voor luchtverkeersleiding, financiële markten en overheidscomputernetwerken. De criminelen hebben politieke, militaire, economische en technische doeleinden.

Een voorbeeld is de cyberaanval vanuit Rusland op Estland in het voorjaar van 2007. Hierbij werden servers van overheidsinstellingen, media en de financiële wereld wekenlang ontregeld. ''De aanvallen waren onderdeel van een zorgvuldig geplande strategie, waarbij specifieke doelwitten werden bestookt. De aanvallen eindigden niet omdat ze werden afgeslagen, maar omdat ze werden gestaakt'', aldus de NAVO.

De 'spionageaanvallen' worden technisch steeds geavanceerder en worden gepleegd door goed georganiseerde groeperingen die over veel geld beschikken.