Presidentsverkiezing Libanon alweer uitgesteld

Redactie
De verkiezing van een nieuwe Libanese president is vrijdag voor de vijfde keer uitgesteld. Zittend president Emile Lahoud treedt om middernacht af, maar bestudeert volgens zijn zegsman maatregelen om de veiligheid van het land te garanderen.

Het parlement, dat de president kiest, komt op 30 november opnieuw bijeen. Parlementsvoorzitter Nabih Berri zei het regerende prowesterse blok onder leiding van Saad al-Hariri en de oppositie onder leiding van Hezbollah meer tijd te willen geven om een compromis te bereiken.

Prowesterse volksvertegenwoordigers wilden vrijdag bijeenkomen om een president te kiezen, maar haalden het quorum niet. Om een staatshoofd te kiezen moet tweederde van de parlementariërs aanwezig zijn. Hariri cs hebben slechts een meerderheid van drie in het parlement.

Volgens de grondwet zou de uitvoerende macht van de pro-Syrische president naar de regering moeten gaan. Maar Lahoud erkent de ploeg van premier Fouad Siniora niet en heeft gezegd de macht niet aan hem te willen overdragen. Wat Lahoud nu gaat doen, wilde zijn zegsman niet kwijt.

Lahoud heeft enkele opties. Hij kan een nieuwe premier benoemen. De prowesterse meerderheid heeft al gezegd dit niet te accepteren. Het roept bovendien bij veel Libanezen herinneringen op aan de burgeroorlog (1975-1990) toen er ook rivaliserende kabinetten waren.

Een andere mogelijkheid is dat de president de macht overdraagt aan legerleider Michel Suleiman. Die zou de regering van premier Siniora gewoon haar werk laten te doen tot de partijen het eens zijn over een opvolger voor Lahoud. De nieuwe president stelt daarna een nieuwe premier aan.