'Veel basisscholieren ondergewaardeerd'

Wouter (druide)
Icoon OnderwijsOnderwijzers onderschatten het kunnen van jaarlijks 20.000 tot 30.000 basisscholieren, die de overstap naar de middelbare school maken. Vooral kinderen van laagopgeleide ouders zijn de dupe.

De capaciteiten van de basisscholier blijven soms verborgen voor de leraar, omdat het kind een laatbloeier is. Een andere oorzaak voor de onderwaardering zijn de prestaties: het kind haalt slechtere cijfers dan op grond van zijn aanleg verwacht mag worden.

Een te laag gekwalificeerd advies dat op het vmbo valt, is tijdens de middelbare school moeilijk te herstellen, omdat de afstand tussen het vmbo en de havo te groot is. Slechts één op de tien vmbo-scholieren haalt ooit een hbo-diploma. Een ondergewaardeerde havo-scholier stroomt makkelijker door naar het vwo.

Bovengenoemde schattingen zijn gebaseerd op eerder verschenen onderzoeken van onder meer de Onderwijsraad en de Onderwijsinspectie. Volgens het dagblad Trouw zijn de schattingen nog aan de voorzichtige kant. Morgen begint de parlementaire onderzoekscommissie naar onderwijsvernieuwingen met haar openbare verhoren. De onderwerpen zijn basisvorming, tweede fase, vmbo en het nieuwe leren.