Publieke omroep onderzoekt linksigheid

Sander (Xender)
Icoon MediaEen hardnekkige clubje internetters grijpt ieder forum dat wordt geopend door een programma van de publieke omroep aan om over de linksigheid van de omroepen te beginnen. Er is zelfs een fanatieke groep mensen die er Tweede Kamerleden over mailt. Maar klopt het wel? Dat gaat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zelf laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau. "Als wij van en voor iedereen willen zijn, moeten we de signalen uit de samenleving serieus nemen", zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot van NPO.

In het onderzoeken worden meer vooroordelen meegenomen. Zo wordt ook bekeken of de publieke omroep niet te elitair, te randstedelijk en te veel voor autochtonen is. Volgens Bruins Slot kan het betekenen dat het personeelsbeleid wordt aangepast. "De journalistieke onafhankelijkheid staat buiten kijf. Maar ik heb het idee dat die in het verleden vaak is gebruikt om de discussie te vermijden."

CDA-kamerlid Joop Atsma is blij met het onderzoek. "Heel goed dat Bruins Slot het eindelijk durft te benoemen". Ook NOS-directeur Gerard Dielessen ziet het wel zitten. Hij vindt de discussie 'zeer interessant'. "Ik denk dat wij als NOS aardig pluriform zijn, al kan het altijd beter. Maar als ik kijk naar de actualiteitenrubrieken is de kritiek niet onterecht. Hoe goed ze hun werk ook doen, ik vraag me af of zij de Verdonk/Wilders-stemmers weten te bereiken."

Overigens een opmerkelijke uitspraak. Want vrijwel al het nieuws over Verdonk is bijvoorbeeld in Eén Vandaag te zien. Het Kamerlid verkoos het programma van de AVRO en TROS nu al een aantal keer om exclusief haar plannen in uit te vouwen. En ze kreeg daarin zeer ruim de ruimte.