Duitse rapper 'verdedigt' moord op Van Gogh

Rob (R@b)
Icoon OpmerkelijkBij onze oosterburen is opschudding ontstaan over uitspraken van de Duits-Turkse popster Muhabbet. De vooral onder Duitse jongeren van Turkse komaf razend populaire rapper, zou in een interview de moord op filmmaker Theo van Gogh hebben goedgepraat.

Volgens de Duitse Esther Schapira, die de documentaire maakte 'Der Tag als Theo van Gogh ermordet wurde', zou Muhabbet hebben gezegd dat hij vond dat ''Van Gogh nog geluk heeft gehad dat hij zo snel is gestorven. Ik had hem in de kelder opgesloten en gefolterd.'' De rapper zou ook hebben gezegd dat voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali de dood verdient.

Muhabbet - zijn echte naam is Murat Ersen - geldt in Duitsland als voorbeeld van geslaagde integratie. Hij groeide op in een Keulse migrantenwijk. Afgelopen maandag nog rapte hij met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en diens Franse collega Kouchner een lied over integratie.

De rapper ontkent ten stelligste de moord op Van Gogh te hebben goedgepraat. Minister Steinmeier neemt het voor hem op. Volgens de SPD-bewindsman heeft Muhabbet zich altijd tegen geweld en voor integratie uitgesproken.



Muhabbet en Steinmeier