Online Kijkwijzer gewenst

Subheader Jongeren zien tegenwoordig op internet steeds vaker dingen die ze achteraf liever niet hadden willen zien, zo blijkt uit onderzoek van het TOP-X panel, het jongerenpanel van de actualiteitenrubriek EénVandaag. Zo kreeg 31% van de jongeren spijt van het hebben gezien van een filmpje met geweld, en 21% had eenzelfde ervaring na een filmpje waar seks in voorkwam. Daarom pleit 61% voor een soort kijkwijzer voor websites.

Ook blijkt privacy geen issue te zijn op internet. 30% geeft zijn adres aan een virtuele bekende en 25% is ooit verliefd geweest op iemand die ze nog nooit hadden gezien. Bij 21% is er dan overigens wel eens sprake geweest van een relatie die uit een internet contact voortkwam.

Seks hebben de meeste wel eens virtueel beleefd (57%) en soms ook met een webcam erbij (12%). Overigens is 25% ooit wel eens benaderd voor seksuele activiteiten door iemand die veel ouder is, en is 14% ooit opgelicht. Voor 27% is internet ter ontspanning, 46% is verslaafd aan internet of twijfelt daar nog aan.

Het onderzoek is uitgevoerd vanwege een rechtszaak bij de rechtbank van Breda tegen een 49-jarige man die wordt verdacht van stalking en verkrachting van minderjarige meisjes, die hij via internet had leren kennen.