Gehandicapten gebruiken AWBZ voor hoeren

SunChaser
Icoon OpmerkelijkDe AWBZ-bijdrage, een persoonsgebondenbudget (PGB) waarmee hulpbehoevenden zelf zorg in kunnen kopen, wordt vooral gebruikt voor luxe. Dat meldt staatssecretaris Jet Bussemaker, die een wildgroei signaleert in het oneigenlijk uitgeven van de PGB's. Zo bestellen gehandicapten escortdames, kopen drukke ouders huiswerkbegeleiding voor hun kinderen en worden bejaarden door hun kleinkinderen meegenomen naar jazzfestivals.

Sinds eind jaren negentig kunnen mensen met recht op AWBZ kiezen voor een geldbedrag in plaats van directe zorg. Dit jaar is de pot voor AWBZ 1,4 miljard euro, dat bedrag stijgt in 2008 naar 1,8 miljard. Wie een PGB ontvangt hoeft overigens over de eerste 2500 euro geen verantwoording af te leggen.

Elke maand komen 2200 mensen in aanmerking voor een AWBZ-bijdrage. Een deel van de nieuwe mensen vraagt een PGB aan vooral omdat het niet te verantwoorden bedrag zo hoog is, waarmee diverse diensten die niks met zorg te maken hebben worden betaald. Bussemaker vindt de trend ongewenst omdat mensen die zorg krijgen zonder dat ze recht hebben op een PGB hier de dupe van worden. Het potje waaruit zij geld krijgen wordt namelijk kleiner als die van de AWBZ stijgt. Het gaat bijvoorbeeld om mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Verder merkt Bussemaker dat zorgaanbieders hun cliënten aanraden een PGB aan te vragen als zij zelf geen ruimte meer hebben voor zorg in natura. Zo kiezen jongere psychiatrische patiënten een PGB omdat de standaard zorg niet toereikend is.

Bussemaker gaat uitzoeken in welke mate de PGB wordt misbruikt. Verder verlaagt ze het bedrag waarover geen verantwoording afgelegd hoeft te worden naar 1250,00 euro.