Bussen geterroriseerd door jongeren

Peter (Petre)
Icoon VervoerVervoerder Veolia zegt dat Edese jongeren zich ernstig misdragen in hun bussen, de jongeren zouden chauffeurs vernederen, uitschelden en bespugen. Zelfs een ruit moest er onlangs aan geloven.

Volgens Veolia zijn het voornamelijk Marokkaanse jongeren die zich zo misdragen in de bussen, de politie wil dit echter niet bevestigen. Het probleem zou al enkele weken spelen. Op de buslijnen 2 en 4 gaat het er het hevigst aan toe, waar dan ook camerabussen worden ingezet. In een interne nieuwsbrief luidt het bedrijf de noodklok, er is al contact gezocht met de gemeente politie en Stichting Interhulp Migranten.

"Het is een vervelende, lastige zaak." en "We hebben contact met de politie. Die weet van de problemen. Er zijn in Ede twee groepen Marokkaanse jongeren. En groep is crimineel, de ander erg lastig. Van die laatste groep hebben wij veel last. Chauffeurs en medepassagiers zijn er de dupe van." zegt de woordvoerder van het busbedrijf.

'Gettowijk'
Op welke buslijnen de problemen zich afspelen kan de woordvoerder niet zeggen. "Maar in Ede is algemeen bekend waar die jongens wonen. Het is daar een gettowijk aan het worden. En dat merken we in onze bussen die er langsrijden." Twee chauffeurs van de streekvervoerder hebben inmiddels aangifte gedaan. "Maar daarmee is het niet opgelost. De politie gaat er mee aan de gang. We hebben vrijdag een gesprek met de Stichting Interhulp Migranten. We willen graag met die jongens in contact komen."

Alle buschauffeurs hebben tijdens hun dienst contact met de centrale van Veolia: "Als zich problemen voordoen, bellen we de politie. Die is al bij conflicten ingeschakeld." Weigeren de jongeren in te laten stappen is lastig omdat de problemen pas onderweg beginnen.

De Politie zegt dat ze pas iets kan doen wanneer er aangifte is gedaan. Dan zal ze met het onderzoek beginnen en ook videomateriaal van Veolia opvragen.
Met dank aan Spotmatic voor de submit.