Bernanke: dollar blijft wereldvaluta

Peter (pberends)
Icoon FinancieelBen Bernanke, de voorzitter van het private Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), zegt dat de Amerikaanse dollar de dominante wereldvaluta zal blijven. Bernake moest gisteren voor een gezamenlijke commissie van het Amerikaanse Congres met de billen bloot over de economische situatie. Hij geeft toe dat er de komende tijd een flinke groeivertraging kan optreden van de Amerikaanse economie door de aanhoudende hypotheek- en kredietcrisis.

De Federal Reserve-voorzitter hoopt en verwacht dat de dalende huizenprijzen volgend jaar hun bodem zullen vinden en dat de effecten van de kredietcrisis tegen de lente voorbij zijn. Daarna zal de Amerikaanse economie verder groeien in een redelijk tempo. Amerika hoeft zich daarover geen zorgen te maken, aldus Bernanke.

Bernanke werd ook ondervraagd over de sterk dalende koers en de rol van de dollar: "Ik voorzie geen grote veranderingen in de dollarvoorraden van China of andere landen. Er worden op kleine schaal wel staatsfondsen en delen van valutareserves aangewend voor een hoger rendement door ze te besteden aan andere beleggingsinstrumenten en andere valuta, maar nogmaals; ik voorzie geen grote veranderingen in het aanhouden van dollars wereldwijd." Bernanke heeft dan ook alle vertrouwen in de dollar: "De dollar blijft de belangrijkste reservevaluta van de wereld."


Bernanke heeft alle vertrouwen in de dollar