Bhutto in Pakistan onder huisarrest geplaatst

Frutsel

Icoon BuitenlandsUit Pakistan komt het bericht dat de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto onder huisarrest is geplaatst. Regeringsbronnen hebben dit inmiddels bevestigd.

Ongeveer tweehonderd agenten hebben de straat waar Bhutto woont afgezet. Een overheidspersoon is haar huis in Islamabad binnen gegaan voor overleg. Bhutto zou vandaag een grote demonstratie in Rawalpindi leiden. Aanhangers van Bhutto, waar er vorige week honderden van zijn opgepakt, hebben aangekondigd dat de demonstraties vandaag gewoon doorgaan.

"We proberen Benazir Bhutto ervan te overtuigen van deze demonstratie af te zien. Daar was ze het niet mee eens en we konden niet anders dan deze maatregelen nemen", volgens een politiewoordvoerder.

De geplande demonstratie zou een protestactie zijn geweest tegen het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan door president Pervez Musharraf. Bhutto is in haar eigen land geliefd door miljoenen mensen, maar haar terugkeer in oktober ging gepaard met een bloedige aanslag.

President Musharraf kondigde gisteren aan dat de noodtoestand hooguit één of twee maanden van kracht zal blijven en dat de geplande verkiezingen van januari verschoven zijn naar februari. De internationale gemeenschap heeft de zet van Musharraf scherp veroordeeld. Musharraf gaf aan het land enkel te willen redden uit de rampzalige crisis, veroorzaakt door de losgeslagen rechterlijke macht en door gewelddadige extremisten.

Lees meer over de situatie in Pakistan op het Fok!Forum