Geschokte Kamer: geen parlementair onderzoek GPD

Redactie
Icoon PolitiekEen meerderheid van de Tweede Kamer heeft bezorgd en geschokt gereageerd op de computerinbraak door twee ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken bij het persbureau GPD.

Maar oppositiepartij SP kreeg tijdens een spoeddebat gisteravond laat in de Tweede Kamer geen steun voor een motie om een parlementair onderzoek te beginnen naar de affaire.

Zo noemde de andere linkse partij in de oppositie, GroenLinks, net als de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie de SP-motie prematuur. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stelde dat zij het weliswaar zeer ernstig vindt dat gestolen informatie "tot hoog in de boom van het ministerie'' is gebruikt, maar zij wil eerst de feiten boven tafel en het onderzoek van de rijksrecherche afwachten.

SP-Kamerlid Arda Gerkens constateerde dat bij Sociale Zaken "de politieke marketing zo belangrijk is geworden dat alle normen en waarden opzij worden gezet''. Volgens haar is verder onderzoek nodig naar de integriteit van de overheid om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Donner en SGP-Kamerlid Bas van der Vlies reageerden boos en verontwaardigd op de motie van de SP. Volgens hen wordt daarmee de overheid al in een kwaad daglicht gesteld voordat de feiten onderzocht zijn.

Verder benadrukte Donner, net als eerder deze week, dat hij de kwestie betreurt en hoog opneemt.