Inflatie loopt op, voedsel flink duurder

Peter (pberends)
Icoon EconomieDe consumentenprijzen in Nederland zijn in oktober met 1,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vorige maand bedroeg de inflatie 1,3 procent. De stijging in oktober komt voornamelijk door duurder wordende voedsel en de hoge brandstofprijzen. Zo zijn producten als brood, melk en verse groenten zes tot zeven procent duurder dan een jaar geleden. De brandstofprijzen zijn gemiddeld bijna tien procent duurder geworden.

Toch is de inflatie in Nederland vergeleken met de rest van Europa laag. In de eurozone lag de gemiddelde inflatie op 2,6 procent. Dit is ruim boven het streefgetal van twee procent door de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk zou de ECB hierdoor de rente voor de euro verder opschroeven om de inflatie in te dammen. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse dollar hierdoor nog meer onder druk komen te staan. De prijs voor een euro hikte vandaag tegen de 1,47 dollar aan. Omgerekend in oude Nederlanse guldens is de dollar nog nooit zo zwak geweest.

De olieprijs stond gisteren op een nieuw 'all time high' record 98 dollar, maar is inmiddels iets gezakt. Toch drijft de optiehandel de prijs voor een vat olie richting de 100 dollar. Beleggers hebben zich de laatste weken massaal gestort in 'calloptiecontracten', waarvan de olieprijs boven de 100 dollar ligt. Er zijn veel callopties op prijzen van 140 dollar per vat, en zelfs 250 dollar. Deze speculatie drijft de olieprijs mede op.


Vooral voedsel en brandstof flink duurder