'PvdA-fractie akkoord met verlenging missie'

Frutsel
Icoon PolitiekDe Volkskrant schrijft vandaag dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de verlenging van de missie in Uruzgan. Een meerderheid wil dat de Nederlandse soldaten nog anderhalf jaar blijven. De minderheid wil het hooguit nog drie tot zes maanden. Een definitief besluit zou nog niet zijn genomen, zeggen PvdA-leden tegenover de krant.

Wel verlangen de partijleden nog aanvullende informatie van het kabinet. Ze willen in elk geval een verantwoorde afbouwmissie en willen weten wie de Nederlanders in Uruzgan vervangt.

Waarschijnlijk wordt eind deze maand door het kabinet beslist of de missie in Afghanistan verlengd wordt. De andere regeringspartijen, CDA en de ChristenUnie, waren in ieder geval al voor verlenging. Vorige maand had commandant Dick Berlijn geadviseerd de missie wel te verlengen, maar met minder militairen.

Een peiling onder de Nederlandse bevolking eind augustus gaf aan dat slechts 45 procent van de bevolking een verlenging zou steunen. Volgens Maurice de Hond was dit percentage eind oktober nog maar 40 procent. Als andere landen steun zouden toezeggen zou dit percentage stijgen naar 47 procent.

In oktober werd bekend dat de Uruzgan-missie een stuk duurder is dan aanvankelijk werd gedacht. Een verlenging van de missie zou nog eens 600 miljoen euro extra kosten. Afgelopen zaterdag sneuvelde er opnieuw een Nederlandse militair in Uruzgan.