Eurlings: losse verlichting zou moeten mogen

Redactie
Als het aan verkeersminister Camiel Eurlings ligt, geeft de politie een hogere prioriteit aan het aanpakken van fietsers zonder licht dan aan het aanpakken van fietsers met alternatieve verlichting. Knipperende fietsverlichting of verlichting op fietsers ''zou moeten mogen''.

Dit zei de CDA-bewindsman vandaag in de wandelgangen van een filecongres in Rotterdam.

Eurlings mengt zich daarmee nadrukkelijk in de hoog opgelaaide discussie over fietsverlichting. De politie is sterk verdeeld over een brief van de Raad van Hoofdcommissarissen waarin staat dat de politie fietsers gaat bekeuren die geen vaste verlichting voeren.

Sommige korpsen willen er niet aan om te bekeuren voor losse, al dan niet knipperende verlichting op kleding of tassen.

Zichtbaarheid is belangrijker dan verlichting op de fiets, aldus Eurlings. Hij wil ruimte geven aan innovaties zoals losse lampjes en led-verlichting, die nu nog formeel niet zijn toegestaan, schrijft hij ook in een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Hij kondigt onderzoek aan, samen met de minister van Justitie naar de effecten van het toestaan. Dat duurt vier maanden en aanpassing van regelgeving zes tot nemen maanden.

Intussen zal de wet worden gehandhaafd ''waarbij wij ons kunnen voorstellen dat de politie hogere prioriteit geeft aan vervolging van fietsers zonder verlichting dan vervolging van fietsers met alternatieve verlichting'', schrijft hij.