Kaarsjes tijdens raadsvergadering taboe

Rob (R@b)
Icoon PolitiekAltijd boeiend de lokale politiek. Zo ook gisteravond in Den Helder waar de SP-fractie twee nepkaarsen op de raadstafel had gezet. Die dienden volgens de SP als protest tegen de uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan - met de recente dood van een 21-jarige korporaal als uitvloeisel.

Burgemeester Stefan Hulman verzocht de SP-raadsleden, vriendelijk doch dringend, de kaarsen te verwijderen: ''U maakt het mij vrij moeilijk om als bewaker van de orde van deze raad vriendelijk te blijven. Ik ben van huis uit een vriendelijk mens'', aldus de burgervader van VVD huize.

Teleurgesteld haalden de twee SP-leden beide voorwerpen weer weg van de raadstafel. Hulman gaf eind vorige maand overigens wel toestemming voor een wake op het Julianaplein. Met die avondwake op 25 oktober demonstreerden SP, GroenLinks en de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) voor terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. Volgens de burgemeester was het ongepast om dat tijdens de raadsvergadering buiten de agenda om, ook nog eens te doen.