Franse journalisten in Tsjaad vrijgelaten

Paddy (paddy)

Icoon BuitenlandsEen woordvoerder van Nicolas Sarkozy heeft laten weten dat de president van Frankrijk onderweg is naar Tsjaad. De president zal een gesprek aangaan met zijn ambtsgenoot Idriss Deby over de zestien Europeanen die in Afrika zijn aangehouden op verdenking van een poging tot ontvoering van 103 Afrikaanse kinderen.

De Europeanen, negen Fransen en zeven Spanjaarden, zijn niet ver van de Sudanese grens in de regio Darfur aangehouden toen zij probeerden de kinderen per vliegtuig naar Europa over te brengen. Zes van de negen Fransen zijn lid van een Franse organisatie, Zoe's ark, die de ontvoering ontkent. Volgens de organisatie gaat het om wezen uit de Soedanese provincie Darfur die naar Europa gebracht zouden worden waar ze in een veiliger omgeving op zouden kunnen groeien.

Amerikaanse en Tsjadische regeringsfunctionarisse spreken echter tegen dat het om wezen gaat. De Tsjadische president sprak zelfs van een ontvoering met het doel om de kinderen naar pedofielen te brengen, dan wel om hen te vermoorden om hun organen, zo meldde het Dagblad van het Noorden. Volgens anderen hebben de kinderen wel degelijk ouders in het grensgebied tussen Soedan en Tsjaad wonen. Inmiddels zijn drie Franse journalisten en vier Spaanse luchtvaartmedewerkers na verhoor door een Tsjadische rechter vrijgelaten. Dat heeft hun advocaat vandaag bekend gemaakt.