Bejaarden worden steeds crimineler

SunChaser
Icoon OpmerkelijkOuderen komen steeds vaker in aanraking met justitie. Het aantal 65-plussers dat voor de eerste keer voor de rechter moet verschijnen, is de afgelopen tien jaar met bijna drie vijfde toegenomen. Het Openbaar Ministerie verwacht dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten.

Dat blijkt uit een documentaire van Zembla, die vanavond wordt uitgezonden. Enkele berichten uit de media van het afgelopen jaar: '86-jarige man met blanco strafblad wordt betrapt op winkeldiefstal, Bejaard echtpaar - nog nooit met justitie in aanraking geweest - verkoopt wiet aan dorpsjeugd, 78-jarige man verdacht van cocaïnesmokkel, Bejaarde (84) bekent brandstichtingen.'

Professor T. I. Oei, hoogleraar forensische psychiatrie, ziet een aantal verklaringen voor het criminele gedrag bij ouderen. "Het functioneren van de hersenen van deze mensen gaat substantieel achteruit. Zeker na je 75e. Daardoor beseffen ze niet dat zij een delict hebben gepleegd. Vaak is het ook een roep om aandacht want veel mensen zitten eenzaam en gefrustreerd thuis."

De hoogste man van het OM, Harm Brouwer, zegt de opkomst van ouderen goed in de gaten te willen houden. ZEMBLA: ‘Bejaarden op dievenpad’, wordt om 21.50 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2 uitgezonden.