Internet: vol is vol

Peter (pberends)
Icoon InternetAls internetproviders geen haast maken met de overstap op een nieuw systeem voor internetadressen, is het web binnen een paar jaar vol. Daarvoor waarschuwt Vint Cerf, een van de grondleggers van internet. Alle op internet aangesloten apparaten hebben een uniek IP-adres. De huidige generatie IP-adressen biedt ruimte aan vier miljard aansluitingen. Doordat steeds meer apparatuur, zoals pda's en telefoons gebruik maakt van het internet is de ruimte binnenkort vol.

Al tien jaar geleden is er nieuwe standaard gekomen, de IPv6, ontwikkeld om het probleem te verhelpen. IPv6 voorziet in triljarden unieke adressen. Alle moderne apparatuur kan met IPv6 overweg. Maar tot nu toe doen de meeste internetproviders weinig moeite om op het nieuwe systeem over te stappen. Cerf waarschuwt tegenover de BBC dat dat er voor kan zorgen dat er in 2010 geen IP-adressen meer beschikbaar zijn.

Cerf verwacht wel dat het gebruik van IPv6 volgend jaar zal toenemen. Een bijkomende moeilijkheid is dat IPv6 en het oude IPv4 niet op elkaar aansluiten, zodat internetaanbieders twee systemen tegelijk zullen moeten draaien, waardoor de kosten hoger zijn. In Korea, China en Japan is de uitrol van IPv6 al wel begonnen en de EU onderzoekt nu hoe het nieuwe systeem ook in Europa kan worden gestimuleerd.


Een visualisatie van het internet