Immuniteit beveiligingsfirma's Irak opgeheven

Redactie
Icoon BuitenlandsHet Iraakse kabinet heeft vandaag ingestemd met het opheffen van de immuniteit van buitenlandse beveiligingsfirma's in Irak. "Niet-Iraakse firma's en hun werknemers vallen dan onder de Iraakse wet'', aldus een woordvoerder.

Buitenlandse particuliere beveiligers in Irak grijpen geregeld naar hun wapens als ze zich bedreigd voelen. Juridisch waren ze tot dusver nagenoeg onschendbaar, omdat ze niet onder het Iraakse en Amerikaanse militaire recht vielen. De Iraakse regering wilde dit veranderen door een wet van de voorlopige regering uit 2004 te wijzigen. Aanleiding hiervoor was een incident in Bagdad waarbij medewerkers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater USA zeventien burgers doodschoten.

Door het incident met Blackwater USA is de relatie tussen Bagdad en Washington onder druk komen te staan. Volgens de Iraakse regering schoten de beveiligers zonder aanleiding. Het bedrijf zegt dat zijn werknemers onder vuur lagen. De nieuwe wet trekt de immuniteit in van werknemers die vallen onder Order 17. Deze controversiële maatregel werd uitgevaardigd door de tijdelijke bestuurscoalitie (CPA) in Irak en geeft immuniteit aan buitenlandse werknemers.

De nieuwe wet, die nog aan het parlement wordt voorgelegd, verplicht buitenlandse beveiligers medewerking te verlenen wanneer ze worden doorgelicht door Iraakse veiligheidstroepen en verplicht beveiligers een wapenvergunning op zak te hebben. Buitenlandse beveiligingsfirma's moeten zich ook registreren in Irak. Alle Amerikaanse diplomaten worden in Irak beveiligd. In dit land zijn alleen al duizend man voor het bedrijf Blackwater uit North-Carolina werkzaam.