'Meer wapens op scholen'

Frutsel
Icoon BinnenlandsIn de afgelopen drie maanden is het aantal geregistreerde wapens op scholen met 20 procent gestegen. Dit berekende Iris VO op verzoek van BNR Nieuwsradio naar aanleiding van diverse incidenten op scholen.

Sinds enkele jaren wordt door Iris VO het wapenbezit op scholen geregistreerd, voorheen louter op verzoek van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Inmiddels is bekend gemaakt dat ruim 250 scholen gegevens aanleveren.

Iris VO meent dan ook dat het werkelijke wapenbezit veel hoger ligt dan het geregistreerde. "We houden er rekening mee dat het personeel van de scholen natuurlijk lang niet alles weet", aldus een woordvoerder. Hij meent dan ook dat slechts 15 procent van het werkelijke wapenbezit ook echt gerapporteerd wordt.

Het aantal incidenten op scholen lijkt toe te nemen, zeker door de aandacht in de media. Vorige week werd een scholier in Amsterdam-Zuidoost neergestoken . Drie weken terug werd een andere scholier in Amsterdam nog doodgestoken na een incident met een gegooide pen. In september werd een student in een klaslokaal aangevallen door drie buitenstaanders.