Vrees voor overslaan Turks-Koerdisch geweld

Rob (R@b)
Icoon BinnenlandsNaarmate de spanningen in de Turkse regio met het Turkse leger en strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK toenemen, wordt de kans groter dat deze naar Nederland zullen overslaan. Dat vrezen diverse Turkse en Koerdische instanties.

''Als de Turken aanvallen wordt het burgeroorlog en zal dat effect hebben op Koerden overal ter wereld'', zo zegt G. Özcan, sociaal-cultureel werker voor de Koerdische gemeenschap in Den Haag. Volgens hem worden de onrustgevoelens hier vooral aangewakkerd doordat Turken en Koerden in Nederland veel naar de Turkse dan wel de Koerdische televisie kijken. ''Daar gaat het alleen maar over het verdedigen van het land of het gebied. De schotelantennes spelen een grote rol.''

Ook directeur Ahmet Azdural van het Inspraak Orgaan Turken (IOT) denkt dat de situatie aan de Turks-Iraakse grens zal bepalen wat er in Nederland staat te gebeuren: ''Stel dat het een grootschalig offensief wordt waar burgerslachtoffers bij vallen, dan kan de spanning tussen de groepen in Nederland toenemen.''

Özcan roept de overheid op gesprekken aan te gaan met Turkse organisaties in Nederland. Volgens hem provoceren die de Koerden, zoals met het reclamevliegtuigje met pro-Turkse sleep of de leuzen die bij demonstraties geroepen worden. ''We hebben al eerder meegemaakt in Den Haag dat als er iets gebeurt, de boel dan ontploft.''

Doetinchem
In Den Haag wonen naar schatting 20.000 tot 25.000 Koerden, de grootste groep van Nederland. Maar ook in andere plaatsen waar Turken en Koerden wonen kan de vlam in de pan slaan. In Arnhem is tot tweemaal toe gepoogd een Koerdisch ontmoetingscentrum in brand te steken.

In Doetinchem gingen dit weekend circa vijftig Turken en Koerden met elkaar op de vuist. De knokpartij speelde zich zaterdagnacht af voor de deur van de nieuwe R&B discotheek Chill Out. Buurtbewoners spraken van een ware ''veldslag''. De oorzaak van het conflict is politiek en heeft alles te maken met de spanningen in Turkije. Eerder op de avond hadden de twee partijen elkaar al getroffen in discotheek C'est la Vie in het centrum van Doetinchem.

In Arnhem overlegt VVD-burgemeester Pauline Krikke met Koerdische en Turkse organisaties over de spanningen. De burgemeester vraagt de Koerden en Turken in de stad de rust te bewaren. Daarnaast wil ze weten hoe de gevoelens zijn en hoe de verhoudingen liggen.

Berlijn
Bij onze oosterburen liep het gisteren in Berlijn flink uit de hand. Bij rellen tussen Turken en Koerden in de wijk Kreuzberg raakten achttien Duitse politieagenten gewond.

Het hoofd van de Berlijnse afdeling van de binnenlandse veiligheidsdienst zei vanwege de spanningen in het grensgebied van Turkije en Irak te vrezen voor meer botsingen tussen Turken en Koerden in Berlijn.



De Turkse vlag kleurde gisteren Utrecht