Koerdisch protest in Den Haag rustig verlopen

Rob (R@b)
Icoon BinnenlandsIn Den Haag hebben zo'n honderd Koerden vanmiddag op het Malieveld gedemonstreerd tegen een mogelijke inval van Turkije in Noord-Irak. Ze liepen naar de Turkse ambassade aan de Koningskade om een petitie aan te bieden.

In de petitie stond dat de spanningen tussen Turkije en de Koerden in vrede moeten worden opgelost. De Turkse ambassade weigerde de petitie echter in ontvangst te nemen. ''Helaas is niemand van de ambassade naar buiten gekomen'', aldus een demonstrant.

De demonstratie, waarvoor een vergunning was aangevraagd, is volgens de politie zeer ordelijk verlopen. Ook tientallen ME'ers die de Turkse ambassade bewaakten, hadden niets te doen.

Turks
Zondag worden er in ons land nog een paar demonstraties verwacht van Turkse organisaties die gericht zijn tegen het recente geweld van PKK-strijders. De Turks Nederlandse Studentenassociatie Erkin organiseert op zondagmiddag in Utrecht een protest tegen terrorisme. Met een protestmars willen ze de aanvallers van de PKK een signaal afgeven ''dat ze hiermee niet alleen Turkije aanvallen, maar de gehele geciviliseerde wereld.'' De gemeente Utrecht en de politie hebben toestemming verleend voor het protest.

Op Turkse fora wordt ook gesproken over protesten in onder meer Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Rotterdam. Onduidelijk is of daar wel vergunningen voor zijn aangevraagd. Zo zou ook in Oss een protestactie worden gehouden, maar de Turkse moskee aldaar die het zou organiseren, zegt van niks te weten en distantieert zich van een ongeleid protest.

Arnhem
In Arnhem waren gisteravond tijdens koopavond wat voornamelijk Turkse jongeren op de been. Een groep van circa zestig jeugdigen trok rond acht uur door de stad. Eerder scandeerden ze Turkse leuzen bij V&D. Later werden drie arrestaties verricht: twee Nederlandse meisjes die een fles naar de politie gooiden en een Turkse jongen die zich niet kon identificeren.

Een groep van enkele tientallen Koerdische jongeren verzamelde zich tegelijkertijd rond het gebouw van de Koerdische Vereniging aan de Klarendalseweg waar eerder deze week een poging tot brandstichting was geweest.

Het bleef echter rustig in Arnhem. Volgens een woordvoerder van de politie hebben beide groepen jongeren elkaar gisteravond niet opgezocht. Op internet circuleren al wel enkele dagen oproepen van Turkse en Koerdische groeperingen om elkaar in Arnhem te treffen.