Poolse oppositie wint verkiezingen

Redactie
Icoon BuitenlandsDe liberale oppositiepartij Burgerplatform (PO) van Donald Tusk koerst af op winst bij de parlementsverkiezingen in Polen. Dat blijkt uit twee gisteravond verschenen exit polls.

Het Burgerplatform, een centrumrechtse partij die lagere belastingen belooft en nauwere banden met de partners van de Europese Unie, won 44,2 procent van de stemmen. De partij behaalt daarmee een meerderheid in het 460 zetels tellende parlement. De conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van premier Jaroslaw Kaczynski kreeg 31,3 procent van de kiesgerechtigden achter zich.

Het verbond van linkse partijen LiD onder leiding van oud-president Aleksandr Kwasniewski kreeg 12,2 procent van de stemmen en de Poolse Boerenpartij PSL bleef steken op 7,9 procent in de prognoses.

Analisten hadden een nek-aan-nekrace voorspeld tussen Kaczynski en Tusk. De nationale kiescommissie komt waarschijnlijk pas dinsdag met de definitieve einduitslag.

Het Poolse parlement besloot vorige maand, zo'n twee jaar na de vorige stembusgang, zichzelf te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarmee moet een einde komen aan een slepende politieke crisis, die veroorzaakt werd door het uiteenvallen van de regeringscoalitie van PiS, de radicale boerenpartij Samoobrona en ultrakatholieke partij LPR.