Hogescholen gaan probleemwijken in

Irene (Blinky)
Icoon BinnenlandsHogescholen samenwerken met woningcorporaties om probleemwijken weer leefbaarder te maken. Doekle Terprstra, voorzitter van de HBO raad, meent dat de studenten in schoolbanken leren over onderwijs of zorg en die kennis kan gericht in de praktijk worden toegepast.

Woningcorporaties zijn bereid om elk jaar 250 miljoen euro in probleemwijken te steken. De plannen zijn om stagiairs in te zetten. Er zijn per jaar ongeveer 90.000 HBO’ers die kunnen werken in de probleemwijken aan hun afstudeerproject of die er stage lopen. De achterstandsbuurten zouden een goede plek zijn om onderzoek te verrichten.

Er zijn al hogescholen die stagiairs hebben rondlopen in dit soort wijken. In Groningen werkt de Hanzehogeschool samen met een aantal basisscholen om kinderen op die scholen beter te laten ontwikkelen. Dit gebeurt in de vorm van cultuurlessen en kinderopvang, Ook worden de studenten ingezet om schooluitval te voorkomen, om bewoners meer te laten sporten en voor diverse projecten op het gebied van taal.

De Hogeschool van Amsterdam doet mee aan een project om de wanbetalers te ondersteunen zodat zij niet noodgedwongen op straat hoeven te leven. Een andere Hogeschool in Heerlen onderzoekt hoe de vergrijzing beter aangepakt kan worden en hoe wijken daarin beter kunnen samenwerken.