Peiling NOVA: TON 15 zetels, VVD 13

Redactie
Icoon Politiek De politieke beweging van Tweede kamerlid Rita Verdonk Trots op Nederland (TON) is goed voor vijftien Kamerzetels als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Die zetels komen voornamelijk van de VVD, die uitkomt op 13. Dat blijkt vrijdag uit de wekelijkse Politieke Barometer van Interview NSS in opdracht van het tv-programma Nova.

Vorige week, toen TON nog niet was gelanceerd, stond Verdonk nog op vier zetels. De winst van Trots op Nederland betekent verlies voor de gevestigde partijen. Grootste verliezer is de VVD die zakt van negentien zetels vorige week naar dertien zetels deze week. Ook de PVV van Geert Wilders verliest; vorige week nog goed voor zestien zetels, deze week zijn dat er dertien. Ook de SP verliest flink en zakt van 24 zetels vorige week naar negentien zetels nu.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie komen gezamenlijk uit op 75 zetels, net geen Kamermeerderheid. Zowel de christendemocraten (40) als de sociaaldemocraten (28) stijgen licht, de ChristenUnie blijft gelijk op zeven zetels.