Jaarlijks 540 doden door pijnstillers

Frutsel
Icoon GezondheidEen schokkende conclusie, die waarschijnlijk wel even slikken is voor sommige landgenoten, werd vandaag door het het Medisch Spectrum Twente in Enschede naar buiten gebracht. Reumatoloog Harald Vonkeman schrijft in een proefschrift aan de Universiteit Twente dat er jaarlijks 540 doden vallen in Nederland, door het gebruik van diverse pijnstillers.

De afgelopen twee jaar zijn 52.000 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals diclofenac en ibuprofen, gevolgd door onderzoekers van de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente. Hierbij werd nadrukkelijk gekeken wat de gevolgen waren van het overmatige en langdurige gebruik van deze pijnstillers. Vooral het risico op ernstige maagbloedingen werd bekeken.

Jaarlijks krijgen bijna 5100 gebruikers last van een ernstige maagbloeding. Dit is bijna 10 procent. Van hen overlijden er 540, zo meldt het Medisch Spectrum Twente. In juni van dit jaar werd ook al opgemerkt dat deze pijnstillers onnodige vergiftigingen kunnen veroorzaken.

Volgens Vonkeman toont het onderzoek aan dat ruim zeven procent van de onderzochte patiŽnten, meer pillen slikt, dan eigenlijk was voorgeschreven door de huisarts. Zeventien procent van alle patiŽnten blijkt ook nog eens beide soorten tegelijkertijd te slikken, wat de kans op maagbloedingen nog groter maakt.