VVD: minder taak- en meer celstraffen

Wouter (druide)
Icoon JustitieDe VVD werkt aan een nieuw wetsvoorstel, dat de vrijheid van rechters om taakstraffen uit te delen beknot. Volgens de huidige wetgeving kunnen taakstraffen worden opgelegd voor misdrijven. Mensen die al een taakstraf hebben gehad, kunnen bij een volgend delict weer worden gestraft met een taakstraf. Dit bleek uit een uitzending van Zembla, waarin werd gesproken van een 'wildgroei in taakstraffen'.

Het Openbaar Ministerie (OM) had al richtlijnen opgesteld voor het opleggen van alternatieve straffen, maar rechters wijken daar nogal eens vanaf. Tussen de circa 43.000 taakstraffen die veroordeelden vorig jaar kregen opgelegd, zaten 883 mensen die schuldig waren bevonden aan zedenmisdrijven (waarvan 54 verkrachters en 225 aanranders), 10 personen voor poging tot moord, 183 mensen voor poging tot doodslag en 270 personen voor zware mishandeling. 2000 personen kregen meer dan eens een taakstraf opgelegd.

Tweede Kamerlid Fred Teeven maakte tijdens het radioprogramma Met Het Oog op Morgen het voornemen van zijn partij bekend. De VVD wil niet dat rechters taakstraffen kunnen opleggen voor delicten waar meer dan zes jaar celstraf op staat. Daarnaast moet het onmogelijk worden mensen binnen vijf jaar een tweede taakstraf te geven.

Fred Teeven
Fred Teeven