Kamer wil ook inburgering Polen

Rob (R@b)
Icoon PolitiekEen Kamermeerderheid wil dat arbeidsmigranten uit Polen (en andere Oost-Europese landen) óók moeten inburgeren. Volgens de Europese regels hoeven EU-ingezetenen niet in te burgeren, maar veel Kamerleden maken zich zorgen over problemen bij de integratie. Zij beraden zich nu op manieren om die regels te omzeilen, schrijft de Volkskrant vandaag.

Uit een studie van de gezamenlijke Europese immigratiediensten blijkt dat de instroom van arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten nu al veel belangrijker is dan de groep migranten van buiten de Europese Unie. Terwijl alleen die laatste groep hoeft in te burgeren.

'Getto's aan het vormen'
Het hardst in hun oordeel over de grote toestroom van Polen zijn de Partij voor de Vrijheid (PVV) en de SP. ''We zijn met open ogen nieuwe getto's aan het maken. De instroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa is een enorm probleem dat totaal wordt onderschat'', zegt Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP. PVV'er Sietse Fritsma wil de grenzen het liefst alsnog sluiten.

De VVD noemt het belachelijk dat een moderne Turk uit Istanbul die hier komt wonen wél moet inburgeren, maar een plattelander uit Bulgarije bijvoorbeeld niet. ''Terwijl voor die laatste de kloof met de Nederlandse samenleving veel groter is'' aldus VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra.

Coalitie
De coalitiepartijen CDA en PvdA zien de problemen ook. Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA pleit voor een verbrede leerplicht, waardoor ouders van Poolse kinderen die in Nederland naar school gaan een taalcursus moeten volgen. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil verplichte opvoedingsondersteuning voor Oost-Europese ouders.

Sinds mei kunnen Polen ongehinderd aan het werk in Nederland. Voor Bulgaren en Roemenen vallen de laatste beperkingen in 2012 weg. Het kabinet heeft al gezegd geen gebruik te zullen maken van een mogelijkheid om de grenzen voor deze groep daarna nog eens twee jaar dicht te houden.