Belspelletjes verleden tijd bij RTL

Erwin (Remote)
Icoon TelevisieVanaf 1 november is het niet meer mogelijk om geld te winnen bij belspelletjes van RTL. Vanaf die datum stopt het mediabedrijf met het uitzenden van de vaak bekritiseerde programma's. Het gaat om de programma's die in eigen beheer gemaakt worden, maar ook de belspellen die aangeleverd worden door Endemol.

RTL stopt met het uitzenden van de programma's omdat er veel onduidelijkheid is rond de gedragscode waar uitgevers en omroepbedrijven zich aan moeten houden. Het fenomeen Call-TV ligt zwaar onder vuur omdat op dit moment onderzocht wordt of al die spelletjes wel eerlijk verlopen. Vorige maand deed de FIOD invallen bij RTL en SBS, dat de belspellen ook op tv presenteert.

"RTL Nederland wil elke schijn van onrechtmatigheid in de belspelletjes weerleggen en wij willen niet de indruk wekken dat ze niet eerlijk zijn. Vandaar dat wij ook volledige medewerking verlenen aan het onderzoek en ook open kaart willen spelen over de werkwijze er van", alsdus de zegsvrouw van RTL.

SBS en Endemol, die de belspelletjes ook uitzenden, hebben nog niet gereageerd en nog niet aangegeven wat ze gaan doen. SBS zou later vandaag met een verklaring komen.

Dat niet alleen consumenten kotsmisselijk worden van de spelletjes op tv, bleek onlangs wel in Zweden. Ook de BBC zend al langere tijd geen belspellen meer uit, nadat bleek dat er veel fouten werden gemaakt bij de opzet en uitvoering van het spel.


"Zo veel geld heb ik nog nooit weggegeven!"