Eis donutdiefstal: levenslang

Wouter (druide)
Icoon Domme criminelenWinkeldieven die bij het Amerikaanse Country Mart hun boodschappen doen, hebben een voorkeur voor verkoudheidsmedicijnen en ingepakt vlees. Vroeger werden er ook wel eens sigaretten gestolen, totdat de tabak achter de balie verdween. Maar donuts waren nooit een doelwit voor dieven.

Totdat een man, Scott A. Masters geheten, zich liet verleiden door de zoete geur. Hij stal een donut. Eén enkele donut.

De autoriteiten noemen het een misdrijf. De 'Donutgek', zoals de verdachte is gaan heten, loopt het risico op een gevangenisstraf van 30 jaar tot levenslang. De strafmaat is zo hoog, omdat de Donutgek al een strafblad heeft. Anders zou hem een celstraf tussen de vijf en vijftien jaar boven het hoofd hangen.

De 41-jarige man wordt beschuldigd van winkeldiefstal en het duwen van een winkelmedewerkster die hem probeerde tegen te houden. De medewerkster raakte niet gewond, maar de duw zorgde wel voor de kwalificatie 'ongewapende overval'.

De overval
Op de dag van de overval zei winkelmedewerkster Lanell Gibbs tegen haar collega: "Ik zag hem een donut pakken. Eens kijken of hij ervoor gaat betalen". Toen ze zagen dat hij zonder te betalen onder het 'Country Malt Thanks You'-bord heen liep, zette de collega de achtervolging in, richting de parkeerplaats. Daar sommeerde zij Masters om met haar mee te komen naar de winkel. Hij wilde niet mee en offerde de donut terug te geven. Dat wilde zij weer niet en pakte hem bij de arm. Op dit moment zou Masters een achterwaartse stomp op haar borst hebben gegeven.

De 54-jarige vrouw liet het hier niet bij zitten, en achtervolgde de vluchtende dief per auto. Een paar minuten later werd Masters gearresteerd voor ongewapende overval.

Gepaste straf
Farmington, een stadje met 14.000 inwoners iets ten zuiden van St. Louis waar de overval plaatsvond, gonst van dit hele verhaal. De één vindt dat je iemand niet jarenlang kunt opsluiten voor het stelen van een donut ter waarde van 0,52 dollar. De ander vindt dat het principe, stelen, fout is, en hard aangepakt dient te worden. De waarde van het gestolene is volgens hen irrelevant.

Het vonnis is nog niet geveld, maar Masters' staat van dienst pleit niet voor hem. Hij heeft in het verleden zakken gerold, is beschuldigd van openbare dronkenschap, heeft rechtszaken gemist en marihuana in zijn bezit gehad. Hij zegt de donut gestolen te hebben omdat hij honger kreeg, tijdens de pauze van zijn werk. Maar de vrouw heeft hij niet aangeraakt, beweert hij stellig. "Ik heb nog nooit in mijn leven geweld gebuikt. En dat zou ik ook nooit doen tegen een vrouw om een donut".

De lekenjury besloot dat Masters de vrouw wel heeft geduwd. Volgende maand doet de rechter uitspraak in deze zaak.

En wat gebeurde er met de donut? De dader heeft verklaard dat hij deze op de grond gooide tijdens zijn vluchtpoging.

Met dank aan BekiekUtMoar voor de submit én de vertaling.