Zuid-Koreaanse president in Noord-Korea

Ferdinand (Ferdo)
Icoon BuitenlandsDe Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun is vanochtend in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen om te praten over een akoord voor meer samenwerking. In Pyongyang is hij ontvangen door de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Il. Het is de tweede keer sinds 1953 dat de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders elkaar ontmoeten. Beide landen zijn officieel nog steeds in een oorlog met elkaar verwikkeld. Deze begon in 1950, maar na drie jaar kwam het tot een wapenstilstand die tot op de dag van vandaag van kracht is.

Roh hoopt tijdens zijn driedaagse verblijf tot een "vredevolle oplossing" te komen met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot. Bij het oversteken van de grens passeerde hij symbolisch te voet de gedemilitariseerde zone tussen de landen, gevolgd door een delegatie van Zuid-Koreaanse zakenmensen en politici. "Ik overschrijd deze verboden streep in mijn hoedanigheid als president", aldus Roh vlak voordat hij het Noord-Koreaanse grondgebied betrad. "Deze grens heeft de natie een halve eeuw lang verdeeld. Dit heeft tot veel leed geleid voor ons land en heeft de ontwikkeling beknot."

In 2000 vond de eerste ontmoeting plaats tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leider. Destijds was Kim Dae-jung, de toenmalige president van Zuid-Korea, in Noord-Korea. Jung-Il beloofde toen een tegenbezoek te brengen, maar daar is het tot nog toe niet van gekomen. Wel leidde het bezoek van Dae-jung tot een verbetering van de slechte verstandhouding tussen beide staten.
Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.