Yildirim van start met nieuwe partij

Redactie
Icoon PolitiekDüzgün Yildirim, die onlangs uit de SP werd gezet omdat hij weigert zijn senaatszetel op te geven, hervat volgende week zijn werkzaamheden in de Eerste Kamer als de eenmansfractie Solidara. De Zwollenaar maakte de officiële oprichting van zijn nieuwe partij vandaag bekend.

Samen met een aantal opgestapte SP'ers, onder meer uit Zwolle, Emmen en Deventer, gaat Yildirim de komende tijd een programma opstellen en leden werven. Hij zegt vanuit veel steden steunbetuigingen te hebben ontvangen.

Yildirim werd met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen, tot onvrede van de SP die vast wilde houden aan de lijstvolgorde. Toen hij bleef weigeren zijn zetel op te geven, werd hij door het partijbestuur geroyeerd.

Solidara, 'solidariteit' in de kunsttaal Esperanto, wordt een linkse partij, ''maar niet per se socialistisch'', aldus Yildirim. ''We zullen zeker verschillen van de SP. Soms zullen we meer naar de PvdA neigen, dan weer meer naar GroenLinks. Wij zijn bijvoorbeeld voor een gekozen burgemeester. In ieder geval zullen we onze democratische grondbeginselen ook intern toepassen, in tegenstelling tot de SP.''



Düzgün Yildirim, partijleider Solidara