'NAVO plant operatie in vallei Uruzgan'

Redactie
Icoon OorlogNAVO-troepen in Afghanistan bereiden in Uruzgan een operatie voor om de Taliban te verjagen uit onder meer de Baluchi-vallei. Dat heeft de Nederlandse commandant in Uruzgan kolonel Nico Geerts vanochtend gezegd op BNR Nieuwsradio.

In de vallei op zo'n 10 kilometer van de provinciehoofdstad Tarin Kowt zouden zich veel Talibanstrijders ophouden. ''We zijn bezig om daar iets aan te gaan doen'', zei Geerts. De geplande actie in de vallei zal deel uitmaken van een grotere operatie in de provincie Uruzgan, aldus de kolonel. In juni vochten Nederlandse en Afghaanse militairen in de vallei een zware strijd uit met honderden rebellen.

Over de situatie in Deh Rawod, waar de laatste tijd geregeld beschietingen over en weer waren, zei Geerts dat het er momenteel rustig is maar dat dit ieder moment om zou kunnen slaan. Ook de komst van tachtig extra manschappen is geen garantie voor stabiliteit, aldus de commandant. Berichten dat het aantal Talibanstrijders in het gebied in de duizenden zou kunnen lopen, neemt Geerts 'met een korrel zout'. De kolonel schat hun aantal op 'enkele tientallen', hoewel hij ook zei 'geen flauw idee' te hebben hoeveel het er precies zijn.

BNR Nieuwsradio liet weten dat het op last van het ministerie van Defensie sommige fragmenten van het interview niet heeft uitgezonden.