Poolse arbeiders moeten blazen

Rob (R@b)
Een uitzendbureau in het Zuid-Hollandse Wateringen zet alcoholcontroles in bij zijn Poolse werknemers, schrijft De Telegraaf vandaag. De ongeveer 170 Polen die werken voor Groenflex blazen 's maandags voor het begin van hun werk allemaal vrijwillig. Ook worden er door de week nog steekproeven gehouden bij Polen die bekend staan als stevige innemers.

Wie meer dan 0,5 promille blaast, kan op eigen kosten een dag thuisblijven. Gebeurt dit twee keer in één week dan volgt ontslag. Poolse arbeiders die meer dan 1,5 promille blazen, worden direct uitgezet.

Uitzendbureau OTTO Workforce in Venray, dat dagelijks 3000 voornamelijk Poolse werknemers uitzendt, zegt zijn personeel steekproefsgewijs op alcohol te testen. ''Deze mensen zijn verstoken van huis en haard, dus grijpen sneller naar de fles.''

Een woordvoerder van belangenbehartiger van uitzendbureaus ABU noemt het een terechte maatregel voor een groep arbeiders die nu eenmaal bekend staat als stevige drinkers. Maar de directeur van KapmaWerkt, een uitzendbureau dat ook veel Oost-Europees personeel in dienst heeft, vindt het ronduit een slechte zaak om zo te generaliseren.