Christelijke sekteleider VS wacht levenslang

Rob (R@b)
Icoon AmerikaDe leider van de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen uit het Amerikaanse dorp Colorado City is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de verkrachting van een minderjarige. Sekteleider Warren Steed Jeffs dwong de 14-jarige Elissa Wall te trouwen en seks te hebben met haar neef.

In november wordt de strafmaat bepaald. Verwacht wordt dat Jeffs levenslang de bak indraait. Tijdens de zitting werd het gerechtsgebouw door scherpschutters in het vizier gehouden vanwege mogelijke vijandige reacties van Jeffs' volgelingen.

De 51-jarige Jeffs propageert polygamie en wordt door zijn volgelingen, naar eigen zeggen ongeveer tienduizend, gezien als een afstammeling van Jezus. Na een lange klopjacht werd Jeffs vorig jaar in augustus gearresteerd.

Jeffs wordt ook verdacht van het uithuwelijken van minderjarige meisjes aan zijn meest loyale volgelingen, mannen die qua leeftijd vader of opa van hun nieuwe vrouw hadden kunnen zijn. Ook zou hij incest hebben gepleegd en seks hebben gehad met minderjarigen. Voor deze feiten wacht hem nog een rechtszaak.

Jeffs werd sekteleider in 2002, toen zijn 98-jarige vader Rulon Jeffs overleed. Rulon had 65 kinderen. Zijn zoon nam al de weduwen van zijn vader over als zijn eigen vrouwen. Zelf zou Warren bij veertig vrouwen bijna zestig kinderen hebben verwekt.