Een 'zes' voor de Nederlandse samenleving

Redactie
Icoon OnderzoekDe Nederlandse samenleving is in vergelijking met de jaren negentig achteruit gegaan, vindt 39 procent van de Nederlanders. Werd de laatste periode van de 20e eeuw nog gemiddeld met een 7 beloond, het eerste oordeel over de 21e eeuw resulteert in een 6.

Zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het tijdschrift Reader's Digest. 38 Procent van de Nederlandse burgers heeft minder vertrouwen in de Nederlandse wetgeving en handhaving. De politiek wordt door 34 procent negatiever beoordeeld, de politie door 39 procent.

Het vertrouwen in de sociale samenhang van Nederland is met maar liefst 53 procent gedaald. Het vertrouwen in de integratie van minderheden (-40 procent), in het behoud of herstel van normen en waarden (-45 procent) en in het stoppen van maatschappelijke verruwing (-65 procent) is eveneens sterk afgenomen. De respondenten denken dat de maatschappij alleen maar meer zal individualiseren en verruwen.

Toch zijn er ook positieve gedachten over de 21e eeuw. Zo is 38 procent een stuk positiever over hun eigen levensgeluk dan tien jaar geleden. Met 36 procent nam het vertrouwen in de eigen persoonlijke groei en ontwikkeling toe.

Aan het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Trendbox, namen duizend personen tussen de achttien en zeventig jaar deel.