Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (20/09)

Erwin (Remote)
Icoon UEFA CupVanavond werden de heenwedstrijden in de eerste ronde van de UEFA Cup gespeeld. Ajax, FC Groningen, SC Heerenveen, AZ en FC Twente kwamen in actie tegen respectievelijk Dinamo Zagreb, Fiorentina, Helsingborgs IF, FC Paços de Ferreira en Getafe CF.

Dinamo Zagreb - Ajax 0-1
Ajax heeft de eerste wedstrijd in de UEFA Cup winnend afgesloten door in Kroatië met 0-1 te winnen van Dinamo Zagreb. De Amsterdammers begonnen verdedigend maar ondanks dat was de eerste kans van de wedstrijd voor Dinamo. De Amsterdammers hadden in de eerste helft veel balbezit maar konden weinig kansen creëren. In de tweede helft nam de druk van Dinamo Zagreb toe, maar Ajax wist te profiteren van een blunder in de Kroatische defensie. Klaas Jan Huntelaar bracht Dennis Rommedahl in stelling, die vervolgens in de 62e minuut tekende voor de 0-1. Klaas Jan Huntelaar had de score kunnen uitbreiden na een knappe voorzet van Luis Suárez maar de bal verdween net naast het doel. Uiteindelijk werd het offensief van Dinamo minder en kon de wedstrijd rustig worden uitgespeeld.

FC Groningen - Fiorentina 1-1
FC Groningen heeft de thuiswedstrijd tegen het Italiaanse Fiorentina knap gelijkgespeeld. De thuisploeg speelde niet vol op de aanval maar viel gedoseerd aan. De Italianen deden rustig aan en FC Groningen kon regelmatig doorkomen aan de rechterkant. De tactiek van trainer Ron Jans pakte goed uit en in de 26e minuut opende Goran Lovre de score na een voorzet van Stefan Nijland. Vervolgens nam Fiorentina het initiatief over en werd het tempo in de tweede helft flink opgevoerd. FC Groningen had moeite om het spel bij te houden en in de 66e minuut scoorde Franco Semioli de gelijkmaker. De thuisploeg probeerde nog iets terug te doen maar meer dan een gelijkspel was niet haalbaar.

SC Heerenveen - Helsingborgs IF 5-3
SC Heerenveen heeft een knotsgekke wedstrijd tegen Helsingborgs IF winnend afgesloten, maar kan zich opmaken voor een spannend duel in Zweden. Helsingborgs kwam goed uit de startblokken en kreeg de eerste grote kans. De Friezen namen vervolgens de touwtjes in handen en bereikten nog voor rust een 3-0 stand door een doelpunt van Michael Bradley en twee treffers van Gerald Sibon. Na de rust veranderde de wedstrijd en vielen er grote gaten in beide defensies. Henrik Larsson en Razak Omotoyossi brachten de stand op 3-2 door grote blunders van de thuisploeg. Twee minuten later was het aan de andere kant prijsschieten en konden Kristian Bak Nielsen en opnieuw Michael Bradley tekenen voor een treffer. Uiteindelijk zette Henrik Larsson de einduitslag op het bord vanaf elf meter: 5-3.

Getafe CF - FC Twente 1-0
FC Twente heeft in Spanje op de valreep met 1-0 verloren van Getafe CF. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en was vooral gevaarlijk over de flanken, maar kon geen gevaar stichten voor het doel van FC Twente. Ook de keeper van Getafe hoefde zich in de eerste helft niet in het zweet te werken, ondanks een slappe kopbal van Blaise N’Kufo. In de tweede helft moesten de Tukkers met 10 man verder toen Edson Braafheid tegen zijn tweede gele kaart aanliep. FC Twente leek lange tijd met een gelijkspel naar huis te gaan maar in de blessuretijd scoorde Ikechukwu Uche het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

FC Paços de Ferreira - AZ 0-1
AZ is er na een moeizame wedstrijd in geslaagd om met 1-0 van FC Paços de Ferreira te winnen. In de eerste helft had AZ het overwicht maar wist niet te scoren. AZ kwam goed weg na een afstandsschot van Dédé op de lat. In de tweede helft zakte AZ in, vooral in het strafschopgebied ging het allemaal wat moeizamer. FC Paços de Ferreira kreeg een paar goede kansen maar wist deze niet te benutten. In de 88e minuut haalde AZ-speler Grétar Steinsson na een corner de bal van de doellijn. Zeven minuten later wist Sebastien Pocognoli met een kopbal uit een corner AZ op 0-1 te brengen.

Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen.

Voor meer nieuws over de UEFA Cup kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!