KPN-cao blijkt kat in de zak te zijn

Monique Verlind (DJMO)
Icoon Telecom Het cao-aanbod dat KPN op 7 mei van dit jaar heeft gedaan aan haar werknemers lijkt na bestudering te mooi om waar te zijn. KPN legt in een werkoverleg uit dat ze een heel reëel aanbod doet, maar in werkelijkheid stelt het bijna niets voor. Na jarenlang geen verhoging van loon te hebben gekregen om de KPN weer gezond te krijgen, krijgen de werknemers een kat in de zak voorgeschoteld.

Cao een kat in de zak

De structurele loonsverhoging van twee procent zal alleen gelden voor 2007. In 2008 is er een gegarandeerde eenmalige uitkering van anderhalf procent. De loonsverhoging van eveneens twee procent voor de mensen met een OVR1 en OVR2-salaris lijkt ook heel riant, maar meer dan 95 procent van de werknemers heeft geen OVR1-salaris meer. Alleen de mensen die gekozen hebben voor een ‘zachte landing’ en de medewerkers van de bedrijfstelefoonpost hebben nog een (deel) OVR1-salaris. Het OVR2-salaris is maar een klein bedragje voor de meeste agenten, en een simpele rekensom leert dat twee procent van een klein bedrag ook niets voorstelt.

De variabele beloning die is voorgesteld lijkt een aardige manier om extra inkomen te verwerven, maar ook dit is een kat in de zak. Het is namelijk mogelijk dat de targets tussentijds worden aangepast, zodat er altijd kan worden ingegrepen als er te veel wordt verdiend. Daarnaast is het een eenmalige uitkering zodat er geen vakantiegeld of pensioen wordt opgebouwd. Ook komen de andere programma’s zoals ‘Compete with the best’ te vervallen.

Onduidelijk

Verder is volstrekt onduidelijk hoe de normen bepaald zullen gaan worden. Tijdens de overgang van de 37-urige werkweek naar een werkweek van 40 uur kregen de medewerkers in fulltime dienst 92 uur extra verlofuren. Deze uren worden door de werknemers zelf betaald door middel van een uurloonverlaging. KPN wil deze regeling nu omruilen voor een onzekere variabele beloning waarbij eveneens weer geldt dat er geen pensioen of vakantiegeld wordt opgebouwd. Tevens kunnen de werknemers, wanneer zij kiezen om te ruilen, niet meer terug naar de oude regeling. Die 92 uur zijn dan voorgoed kwijt. Een gevolg van het afpakken van de 92 uur, is het aanbod om de bonus-malusregeling bij ziekte te laten vervallen. De malus werd verdiend uit die uren en het afschaffen van de bonus levert KPN een kwart miljoen euro op. Om het plaatje compleet te maken verdient de werkgever de salarisverhoging van twee procent voor meer dan de helft terug over de rug van de werknemers die zich gedurende de looptijd van de cao nooit ziekmelden. Per saldo gaan die medewerkers er tot 1 januari 2009 qua inkomen dan ook minder dan één procent op vooruit.

Drie procent een reële looneis

Uit onderzoek van Nobelen blijkt dat het verschil in arbeidsvoorwaarden met WGCC ongeveer tien procent bedraagt. Dit verschil zit hem vooral in de pensioenregeling en het verlofsaldo. WGCC is met een eigen pensioenregeling bezig, waardoor dit verschil snel af zal nemen. De laatste zeven jaar hebben de werknemers bovendien nagenoeg stil gestaan in hun salarisontwikkeling omdat er in die periode nauwelijks collectieve loonstijging zijn overeengekomen. Ook zijn een substantieel aantal werknemers tot wel 600 euro bruto per maand er op achteruit gegaan door het vervallen van het OVR1-salaris. Gebaseerd op het feit dat de salarissen bij KPN Contact en SNT nauwelijks hoger zijn dan bij de concurrentie én dat de verschillen in de arbeidsvoorwaarden binnenkort grotendeels opgelost worden stellen de vakbonden dan ook dat een structurele looneis van drie procent per jaar absoluut reëel is.