Even een zoompje leggen in het naaicafé

Redactie
Icoon OpmerkelijkHet wordt geen café met een biertap of een biljart, maar met naai- en lockmachines, strijkijzers, kniptafels, modebladen, stoffen, fournituren en potjes met knoopjes, kantjes en bandjes. Caroline Vogel opent binnenkort in de binnenstad van Rotterdam een naaicafé.

Iedereen die even een broek korter wil maken of gordijnen wil naaien, maar geen naaimachine heeft, kan er terecht. Ook mensen die al kunnen naaien, maar geen troep thuis willen hebben of het in het café gezelliger vinden, mogen langskomen. Tegen een vergoeding kan de cafébezoeker zelf zijn kleding maken of repareren. De 'uitbaatster' loopt rond voor hulp, begeleiding en advies.

In de ruimte komen zeventien naai- en drie lockmachines. Ze zijn per uur te huur. Wie een drankje wil doen, kan een kop koffie of een glas frisdrank krijgen. Er is geen sterke drank.

De bedenkster, een kostuumontwerpster, geeft in het pand ook cursussen en workshops. Zij lijkt geenzins op een oude handwerkjuffrouw. "Ik doe niet, zoals vroeger, aan rijgen en omslaan." Ze wil juist af van het "hoog tuttig imago'' van naaien.

In de kelder aan de Hoogstraat, op loopafstand van de markt, is verder een 'viltruimte' met zeventig kleuren merinowol waar allerlei woon- en modeaccessoires van kunnen worden gemaakt. Op zaterdag 15 september gaat het nieuwe initiatief - dat te vergelijken is met een internetcafé - open.