14-jarige Groninger begint universitaire studie

Redactie
Icoon OnderwijsDe 14-jarige Tijn Berends uit Groningen begint dit studiejaar met de opleiding technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dat verklaarde een woordvoerder vanmiddag.

De jongen, die binnenkort 15 wordt en een IQ heeft van 160, sloeg de groepen zeven en acht van de basisschool over, omdat hij na groep zes al uitgeleerd was. Daarna rondde hij met succes het gymnasium af en nu is het tijd voor een universitaire studie.

Volgens de zegsman komt het heel af en toe voor dat zo'n jonge student aan een opleiding begint. ''Dat zijn vooral studenten met een uitzonderlijk talent voor wiskunde. Als ze dan ook nog goed kunnen leren, schieten ze door de vakken heen.''

Hoewel de jongen een stuk jonger is dan zijn studiegenoten, zal hij in eerste instantie geen persoonlijke begeleiding krijgen. ''Juist niet'', licht de woordvoerder toe. ''We willen hem normaal bij de groep betrekken.'' Berends zelf wil niet naar buiten treden. Als Berends in een keer door zijn studie rolt, is hij op zijn 18e klaar. Zijn plan is om dan nog een opleiding te gaan volgen.