Geen faillissementsaanvraag Spyker

Redactie

Spyker Cars, dat al enige tijd in zwaar weer zit, heeft een meningsverschil met verzekeraar Zürich over een vordering, maar van een faillissementsaanvraag waarover gisteren bericht werd, is geen sprake. Het bedrijf is wel over een claim in gesprek met de verzekeraar. Dat heeft de fabrikant van luxe sportwagens uit Zeewolde gisteren gezegd.

Spyker liet dit weten in een reactie op een bericht in het AD. De krant meldde gisterochtend dat schuldeisers het faillissement van de sportwagenfabrikant hadden aangevraagd bij de rechtbank in Maastricht. Dat klopt echter niet, zo bevestigde ook een woordvoerder van de rechtbank.

Het bericht, dat het AD later op de dag op zijn website rechtzette ('Spyker: wel vordering, niet failliet'), had tot gevolg dat het aandeel Spyker meteen na opening van de effectenbeurs in Amsterdam kelderde. Het aandeel ging uiteindelijk ruim 12% lager de handel uit op 4,60 euro. Eerder dit jaar noteerde het nog een koers van ruim 21 euro, maar die waarde verdampte snel door aanhoudende berichten over grote financiële problemen.

De beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in aandelen Spyker die gisteren plaatsvond teruggedraaid. 

De AFM stelde vast dat dinsdag ''handel op basis van valse en/of misleidende berichten heeft plaatsgevonden''. Spyker verklaarde gisteren na sluiting van de beurs dat het zich gaat beraden op stappen tegen het AD. Het bedrijf, sinds vorig jaar ook eigenaar van een Formule 1-team, publiceert vrijdag zijn halfjaarcijfers.