Dreigende taal Turkse leger voor verkiezingen

Redactie

De Turkse strijdkrachten hebben gisteren gewaarschuwd dat ze zullen ingrijpen als het bestaan van de seculiere republiek in gevaar komt. De uitlatingen van bevelhebber Yasar Büyükanit op de website van het leger kwamen een dag voor de derde ronde van de presidentsverkiezingen.

''Helaas zien we elke dag dat er pogingen worden gedaan om de moderne vooruitgang ongedaan te maken en de Turkse seculiere republiek en de democratische structuren te ondermijnen'', staat in de verklaring. ''Het is onze taak om de republiek en het gedachtegoed van de stichter Atatürk te beschermen'', aldus Büyükanit.

Het Turkse leger wantrouwt de voornaamste kandidaat voor het presidentsschap, Abdullah Gül, omdat hij een gelovige en vrome moslim is. Volgens de strijdkrachten kan Gül zijn positie gebruiken om Turkije te islamiseren. De president heeft namelijk de mogelijkheid om de grondwet te veranderen.

Het staat overigens vrijwel vast dat Gül vandaag door het parlement wordt verkozen tot president van Turkije. De 56-jarige diplomaat wordt dan het eerste staatshoofd met een islamistische achtergrond in de geschiedenis van het seculiere Turkije.