Guldenbiljetten nog altijd populair

Erwin (Remote)
Icoon EconomieDe guldenbiljetten waren volgens drie op de vijf Nederlanders mooier dan de huidige eurobiljetten. Ook kunnen veel mensen nog steeds niet omschrijven hoe de Europese biljetten eruit zien, in tegenstelling tot die van de gulden. Dat meldt het DNB Magazine van de Nederlandsche Bank.

DNB heeft onderzoek gedaan naar de bekendheid en de waardering voor de biljetten. Het vijftig euro biljet wordt het mooiste gevonden terwijl het biljet van vijf euro het lelijkste is volgens de ondervraagden. Ook is het bij veel mensen niet bekend dat elk biljet voor een bouwstijl uit de Europese geschiedenis staat. Het aantal mensen dat de echtheidskenmerken kan opnoemen is gedaald. Twee jaar geleden kon men nog 2,2 kenmerken noemen, nu is dat gedaald naar 1,9.

"De briefjes zijn zo ontworpen dat niemand er aanstoot aan kan nemen", aldus een medewerker van DNB. "De Pont Neuf bijvoorbeeld zou te veel met alleen Frankrijk worden geassocieerd." De DNB hoopt wel dat de biljetten in de toekomst persoonlijker worden zodat het Europese gevoel wordt versterkt. "Als iets de eenheid onderstreept, dan wel het papiergeld dat we allemaal in onze portemonnee meedragen", stelt DNB. Ook zouden er meer bijnamen kunnen ontstaan als de afbeeldingen herkenbaarder worden.

Over drie jaar worden de nieuwe serie biljetten verwacht en de DNB pleit voor meer durf en creativiteit. Ondanks dat verwachten ze er niet al te veel van in 2010. Er is al een toezegging dat het thema gebouwen en bruggen centraal blijft staan.